Jøtul F 602 ECO – mały piec na drewno o wielkiej osobowości
Jøtul F 602 to jeden z naszych wielkich klasyków. Dzięki ponadczasowemu wzornictwu z 1940 roku i najnowocześniejszej technologii spalania, ten piec opalany drewnem jest nie tylko przyciągającym wzrok elementem domu, ale wiernym towarzyszem, na którym możesz polegać, który zapewni Ci prawdziwe ciepło przez lata.
Mały kominek – wielki klasyk
Jøtul F 602 jest określany jako jeden z naszych naprawdę wspaniałych klasycznych pieców. Został on w 1940 roku zaprojektowany przez architektów Blakstada i Munthe Kaas i ozdobiony przez norweskiego rzeźbiarza Ørnulfa Basta. Blakstad i Munthe Kaas wykonali wspaniałą robotę, ponieważ od chwili pojawienia się na rynku w 1940 roku ponad 2 miliony pieców Jøtul F 602 zostało wyprodukowanych i sprzedanych.
Solidny, żeliwny piec opalany drewnem
Jøtul F 602 ECO jest wykonany z litego żeliwa. Piece żeliwne są niezwykle trwałe, ich części można łatwo wymienić, a po latach użytkowania zachowują swój wygląd. Co więcej, żeliwo można poddać recyklingowi. Stare, przetopione piece żeliwne z recyklingu stanowią dla nas ważny surowiec do naszej produkcji. Zasadniczo stare piece są rozładowywane na jednym końcu naszego zakładu, a na drugim pojawiają się jako najnowocześniejsze wersje pieców charakteryzujące się czystym spalaniem.
Najnowocześniejsza technologia spalania zmniejsza zużycie drewna o połowę
Zachowując design z 1940 roku i łącząc go z najnowszą technologią spalania, stworzyliśmy produkt, który może poszczycić się tym, co najlepsze z obu epok.
Prawidłowe rozpalanie w Jøtul F 602 ECO w 4 krokach:
Umieść dwa duże polana na dnie pieca.
Ułóż mniejsze szczapy na wierzchu w sposób krzyżowy. Pamiętaj, aby pozostawić pomiędzy balami odrobinę przestrzeni, aby zapewnić cyrkulację powietrza.
Na szczapach ułóż rozpałkę.
Rozpal ogień od góry i pozwól, aby płomienie schodziły w dół, tak aby gazy uległy spaleniu.
Bardziej przyjazny dla środowiska
Kanał w piecu prowadzi powietrze do górnej części komory spalania. Ta cecha sprawia, że piec na drewno jest bardziej przyjazny dla środowiska, zapewniając dopalenie wszelkich niespalonych gazów. Istnieje również oddzielny system nawiewny, który zasysa chłodne powietrze do gorącej strefy, gdzie jest podgrzewane i wypuszczane do pomieszczenia.
Płytę kuchenną znajdującą się na górze urządzenia F 602 można używać do przygotowywania posiłków i gorących napojów. Ta funkcja była szeroko stosowana w przeszłości i nadal jest bardzo popularna.
Rowki, które dodaliśmy na spodzie płyty kuchennej w Jøtul F 602 ECO, pomagają pochłaniać ciepło z dymu i płomieni. Dzięki temu wydajna płyta kuchenna jest jeszcze lepsza.
Terje Agard, Project Engineer at Jøtul
Pochwal się swoimi umiejętnościami gotowania dzięki dodatkowej płycie kuchennej
Dodatkową płytę kuchenną można zamówić jako opcjonalne wyposażenie do pieca (chyba że instalacja wymaga podłączenia z góry). Jeśli lubisz gotować na prawdziwym ogniu z pieca opalanego drewnem, dlaczego nie rozszerzyć swojej „kuchni” o drugą płytę grzejną? Z dwóch fajerek możesz przygotować małą ucztę na śniadanie, lunch i kolację. Smacznego!
Zobacz, co inni gotowali na Jøtul F 602:
Jøtul F 602 jest bardzo popularny na Instagramie i uwielbiamy sprawdzać, co nasi obserwatorzy gotują na swoich piecach Jøtul F 602.
Bestsellery Jøtul są regularnie aktualizowane, aby nadążać za duchem czasu, a Jøtul F 602 to kultowy produkt, który będzie żywy przez wiele lat. Proponowaliśmy także wymianę starego F 602 na nowy F 602 ECO. Jeśli więc chcesz przejść na bardziej przyjazną dla środowiska wersję popularnego F 602, po prostu skontaktuj się z lokalnym sprzedawcą.